Jan Schinkelshoek Jan Schinkelshoek

 

Jan Schinkelshoek (Capelle aan den IJssel, 1953) opereert al bijna veertig jaar op het snijvlak van journalistiek, communicatie en politiek. Begonnen als politiek journalist (Reformatorisch Dagblad, 1972, Haagsche Courant, 1975), werd hij na tien jaar, in 1983, hoofd voorlichting van het CDA. Als campagnemanager hielp hij bij de verkiezingen van 1986 premier Lubbers zijn ‘karwei’ af te maken.

In 1990 werd hij directeur voorlichting van het ministerie van Justitie (onder minister Hirsch Ballin). Na vier jaar keerde hij terug naar de journalistiek, om algemeen hoofdredacteur van de Haagsche Courant te worden. In 1990 volgde de overstap naar de Rabobank: Schinkelshoek werd er directeur communicatie. Met behulp van het tv-personage ‘Jochem de Bruin’ zette hij de Rabobank op de kaart als ‘een bank die het anders doet’. Een presentatie waarvoor hij verkozen werd tot Communicatiemanager van het Jaar (2005).

Een jaar later maakte Schinkelshoek zijn entree in de Tweede Kamer. Hij pleitte voor ‘parlementaire zelfreflectie’, was actief in de Benelux en werd vice-voorzitter van de onderzoekscommissie naar de financiële crisis. In 2010 stopte Schinkelshoek met de politiek. Hij vestigde zich in Den Haag als zelfstandig communicatieadviseur. Inmiddels vormt hij met Gert Jan Verhoog een gelijknamig adviesbureau voor communicatie en politiek advies.

Alle bestuursleden Terug naar Startpagina